Wat doet Havic?

De Haaksbergse videoclub Havic heeft tot doel om in verenigingsverband elkaar te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van hobbyfilms. Dit doet zij door:

  • samen films te maken;
  • elkaars films kritisch te bekijken en samen te bespreken;
  • elkaar te helpen met grote en kleine videoproblemen;
  • onderling kennis en ervaringen uit te wisselen op zowel technisch als filmisch gebied;
  • deskundige gastsprekers uit te nodigen.

 

De leden van Havic komen eens in de twee weken samen. Maar ook dikwijls werken leden buiten de clubavonden samen aan films of helpen ze elkaar om computer en montageprogramma onder de knie te krijgen.

Filmen een ontdekkingstocht

Filmen, en dan bedoel ik het maken van een videofilm, geeft veel voldoening. Het houdt je op de straat of in de natuur als je filmt, en juist van de straat als je later je materiaal bewerkt, en er een echte film van maakt. Filmen is creatief, omdat je je fantasie alle ruimte kunt geven. Wat dacht je van het maken van een film die maar 1 minuut mag duren? Eerst moet je een kort verhaal verzinnen, waar een mooi slot, en liefst een ontknoping aan zit. Je gaat nadenken welke filmopnames je daarvoor moet maken, en wat je daarvoor nodig hebt. Dan ga je filmen, en uit de opnames kies je die delen, die jouw verhaal het mooist in beeld brengen.

Die beelden zet je achter elkaar, meestal op je computer. Montage noemen we dat. Ben je tot zover tevreden? Mooi, dan kun je er ook passende muziek bij zetten om het geheel af te maken. En dan komt het belangrijkste moment: je vertoont je film voor het eerst. Hoe reageert de ander? Enthousiast? Dan hebt je’t gemaakt! Nog niet zo enthousiast? Dan moet er wat verbeterd worden en dat is ook weer een uitdaging. Zo vind je, al gaande, je weg, en zie je dat je films steeds beter worden. Natuurlijk is het niet altijd nodig van te voren een verhaal te verzinnen. Vaak kan dat heel goed achteraf. Een leuke vakantiefilm die de aardige momenten van je reis van het begin tot het einde goed in beeld brengt, ook van je lekke band onderweg, is zo’n voorbeeld. In zo’n film wil je vooral proberen te laten zien wat voor jou bijzonder was en waarvan je denkt dat ook anderen het leuk vinden om naar te kijken. En dat betekent dat je film niet saai mag zijn. Zo’n film maken is een kunst op zich. Maar die kunst valt goed te leren door opmerkzaam naar films van anderen te kijken, en je af te vragen: waarom vind ik deze film juist leuk, en die andere wat minder? Bij film maken gaat het er dus eigenlijk om een film te maken die niet alleen jijzelf, maar ook een ander de moeite waard vindt om naar te kijken. Als een ander in jouw film ook ziet wat jij probeert te laten zien, dan heb je het goed gedaan! Dat lukt met mooie beelden, bijpassende muziek, en misschien ook met wat commentaar. Samen maakt dat het verhaal dat je met je film vertelt, en dat maakt ook het verschil tussen een verzameling losse beelden en een echte film. Zo’n film te leren maken is een ontdekkingstocht. En zoals voor alle goede ontdekkingstochten geldt: die tocht moet je nooit alleen maken, maar met anderen die jou kunnen helpen, en die jij wellicht ook kunt helpen.

‘Havic's activiteiten’

De Haaksbergse Videoclub is een ontmoetingspunt waar iedereen die graag video’s maakt zich welkom kan voelen. In de periode september – april komen we elke twee weken een avond bijeen. We beginnen zo’n avond met een vragenrondje of er nog technische problemen zijn. Verder bekijken en bespreken we 1 of 2 films die onze leden zelf gemaakt hebben.

We plannen er ook onze groepsactiviteiten.

 

Zo hebben we in 2009 een serie promotiefilms voor het IVN in Haaksbergen gemaakt.

 

 

 

Verder nodigen we sprekers uit om over een speciaal filmonderwerp te vertellen, zoals belichting, het werken met microfoons, of met meerdere camera’s.

 

 

En je kunt altijd hulp of advies krijgen als je een bepaald probleem hebt. Onze leden zijn heel verschillend, maar het filmen bindt ons allemaal.

 

Naast het maken van films staat gezelligheid hoog in het vaandel, af en toe ook samen met onze partners. En de rest van het jaar? Dan zijn we bezig met onze eigen films, waar we ook anderen later in het jaar weer van willen laten genieten.

Hoe doe je dat ?

Misschien word je ook door het videovirus gegrepen, en misschien wil je ook meer.

Bijvoorbeeld:

Hoe zet je bijpassende muziek onder je film?

Hoe voeg je ingesproken commentaar toe?

Hoe kun je het geluid versterken, of juist afzwakken?

Wat is er aan het gerommel van windgeluiden te doen?

Wat denk je van speciale effecten, bijvoorbeeld een kaart, waarop de route van je vakantiereis als een vloeiend bewegende lijn te zien is?

Er is heel veel mogelijk, soms met wat trucjes, maar die leggen we je graag uit.

En als je een mooie film hebt gemaakt, dan kun je hem laten zien op een regionaal festival, en, wie weet, zelfs nationaal of internationaal.

Geïnteresseerd?

Als videofilmen je leuk lijkt en je denkt nog iets te kunnen leren, kom dan bij Havic!

Als je al lang filmt en je kennis wilt overdragen aan beginnende enthousiastelingen, kom dan bij Havic!

Als je een geïnteresseerd, en kritisch publiek voor je films zoekt, kom dan bij Havic!

Als je altijd al een filmverhaal hebt willen schrijven, kom dan bij Havic !

Als je altijd al filmmuziek hebt willen componeren, kom dan bij Havic !

Voor nadere informatie of het maken van een afspraak om vrijblijvend een clubavond bij te wonen kun je contact gebruiken om een mailtje te sturen.

Geïnteresseerd? Neem contact op !