HAVIC viert feest… en graag met U!

 

De Haaksbergse Videoclub (Havic) viert op 16 oktober haar 12½-jarig jubileum. In enkele lokale en regionale kranten heeft u hierover al wat kunnen lezen. Die dag bent u van harte welkom op onze Open Middag, van 14 – 17 uur, in de werkloods van de Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen. Deze middag is speciaal bedoeld voor mensen die hun videocamera voornamelijk in de kast hebben liggen…., én voor hen

die juist meer uit hun camera willen halen. Door middel van een aantal clinics laten we u zien hoe het maken van een leuke film in zijn werk gaat. En, in een speciaal daartoe ingerichte treinwagon, de filmtrein, kunt u zien wat we zelf met deze kennis presteren. En natuurlijk kunt u vragen stellen. Wij vinden het zelf een uitdaging een zo leuk mogelijke film te maken, en dat enthousiasme willen we graag met u delen. De toegang is uiteraard gratis.

 

Een film maken is in feite het achter elkaar plaatsen van een aantal filmdelen die samen een verhaal vertellen. Stel dat u een vakantiefilm wilt maken. Tijdens uw vakantie, en misschien ook al tijdens de voorbereidingen, heeft u daarvoor opnames gemaakt. En nu bent u weer thuis. U kunt alles wat u heeft natuurlijk gewoon achter elkaar draaien, maar dat is vaak niet zo bevredigend. Niet voor de kijkers, en niet voor u. Vaak is het beter uit te zoeken wat nu de aardige filmdelen zijn en de rest gewoon weg laten. Dat klinkt u misschien vreemd in de oren, maar de kunst van een goede film maken is allereerst de kunst van het weglaten. Dat vaststellen welke delen goed zijn, welke filmdelen beter niet gebruikt kunnen worden, en vervolgens de goede delen op de juiste wijze achter elkaar zetten tot een film, noemen we “monteren”. Als u daar in slaagt, bent u al een heel eind op de goede weg. En om u hiermee te helpen is juist een videoclub erg handig, omdat u daar allerlei adviezen en tips kunt krijgen. Om te “monteren” zijn er verschillende mogelijkheden. Op een PC, of zelfs via uw televisiescherm! Op uw PC moet dan wel een speciaal video-bewerkingsprogramma staan, zoals Windows Moviemaker of Pinnacle Studio, of hebt u een speciaal apparaat nodig (Casablanca) als u het via uw tv wilt doen. In drie clinics laten we u op onze Open Middag zien hoe monteren in zijn werk gaat:

Clinic “Windows Moviemaker” (Henny Evers)

Clinic “Pinnacle Studio 12” (Ben Kleinburink)

Windows Moviemaker en Pinnacle Studio zijn twee verschillende programma’s. Moviemaker is heel geschikt voor de beginnende filmmaker. Studio is een geavanceerder programma, en kan alles wat Moviemaker kan, en meer. Windows Moviemaker is een programma dat standaard bij Windows XP zit. Voor Windows Vista of Windows 7 is Windows Moviemaker 2.6 te downloaden.

In de clinics maakt u kennis met de werking van het betreffende programma. In beide clinics ziet u hoe u een film van uw camera op uw PC zet. En u ziet hoe het programma uw film als het ware in logische delen knipt, waardoor elk filmdeel apart zichtbaar wordt. U heeft dus meteen al een aardig overzicht van alles wat u gefilmd hebt. Vervolgens laten we u zien hoe u de door u gewenste delen selecteert en achter elkaar plaatst op de ‘tijdlijn’. Alles op de tijdlijn zal uw uiteindelijke film worden. U kunt op elk gewenst moment delen toevoegen of weglaten. Soms zult u twee aansluitende delen van een ‘overgang’ willen voorzien, bijvoorbeeld in elkaar overvloeien. Dat gaat met ‘effecten’ en ook die tonen we u. Waarschijnlijk wilt u uw film ook een titel geven. En aan het eind wil iedereen natuurlijk kunnen lezen wie deze mooie film gemaakt heeft. Hoe dat moet komt ook aan de orde. Verder is het mogelijk muziek toe te voegen, bijvoorbeeld van een cd. Ook kunt u gesproken commentaar toevoegen, als u bijvoorbeeld de aandacht wilt vestigen op bepaalde details. De mogelijkheden zijn legio. En tenslotte wilt u uw filmcreatie natuurlijk op dvd branden, zodat u uw film in de huiskamer kunt laten zien. Ook dat komt in beide clinics aan de orde.

Heeft u een Apple computer (Mac) dan zijn er ook mogelijkheden, maar daarvoor kunt u het beste een Havic-lid aanspreken dat daarmee werkt.

Clinic “Casablanca” (Jan Grijsen)

De Casablanca is een speciaal voor digitale videobewerking ontworpen hoogwaardig systeem dat in verschillende uitvoeringen bestaat. De Casablanca wordt aangesloten op een TV die als beeldscherm dient en waarop alle bewerkingen te volgen zijn. Met dit apparaat is het dus niet nodig dat u over een computer beschikt, of computervaardigheden heeft.

U kunt uw mini-DV tapes vanuit uw camera op eenvoudige wijze inlezen op de harde schijf van de Casablanca. Daarna kunt u de beeld- en geluidsgegevens splitsen in delen, waarmee u tegelijk een goed overzicht heeft van alles wat u hebt gefilmd. De aldus verkregen delen kunnen op hun beurt verder worden ingekort en/of gesplitst, bewerkt en vervolgens worden ingevoegd in de ‘tijdlijn’, waar uw eigenlijke film ontstaat. U kunt naar wens overgangen plaatsen tussen de delen, of er teksten bij plaatsen, of een titel invoegen.

 

De Casablanca Claro, waar de demonstratie mee plaatsvindt, heeft zes audiosporen waarop achtergrondgeluid, commentaar en muziek kunnen worden gezet. Het resultaat kunt u direct beluisteren en op kwaliteit beoordelen. Muziek is eenvoudig in te brengen dankzij de ingebouwde cd-speler. De complete film kan vervolgens, via de ingebouwde DVD-brander, op DVD worden gezet. Ook is het mogelijk de videofilm op een mini-DV-bandje (terug) te zetten dat dan als archiefexemplaar kan dienen.

In de Clinic zullen diverse mogelijkheden van de Casablanca Claro worden gedemonstreerd aan de hand van eerder opgenomen natuurbeelden die ter plekke tot een eindproduct leiden.

Clinic “Verbeter uw home video’s” (Mark Westerhof)

In deze clinic richten we ons op personen die nog niet veel ervaring hebben in het maken van films, en op personen die van plan zijn te gaan filmen.

De clinic gaat over het maken van homevideo’s, dus films voor in de huiskamer. U krijgt een groot aantal tips te horen en te zien, met veel voorbeelden om uw eigen homevideo’s aardiger en aantrekkelijker te maken. Ook zijn er voorbeelden die laten zien hoe het juist niet goed gaat. Om u daarbij wat houvast te geven, doen we dat aan de hand van de drie belangrijkste filmaspecten: de filmische vormgeving, de verhaalstructuur en de filminhoud. Uiteraard krijgt u gelegenheid om vragen te stellen.

 

bekijk de belangrijkste tips uit deze clinic: Tips voor verbeteren van home video

Clinic “Smalfilms” (Herman van Bruggen, Alfred de Gier)

Veel mensen hebben thuis nog oude smalfilms liggen uit het Super8-, Single8-, en Dubbel8-tijdperk. Smalfilms met vaak unieke beelden, die echter zelden meer vertoond worden. En dat is eigenlijk erg jammer…. vinden ook de kinderen en de mensen die toen gefilmd werden. Maar als u die oude films op dvd had staan, is vertoning geen probleem meer! Waarom zou u niet al dat oude, maar zo unieke materiaal zelf overzetten op dvd? Als u nog een werkende filmprojector hebt, een videocamera, en een videobewerkingsprogramma, is dat op zich geen probleem.

In deze clinic laten we u de opstelling zien waarmee u uw oude smalfilm projecteert op een wit vel papier, en die projectie direct opneemt met uw videocamera. Vervolgens kunt u deze, nu digitale opname, laden in uw computer en hem vervolgens verder bewerken en op dvd branden. Dat verder bewerken kan betekenen er commentaar en muziek aan toe te voegen. Maar het kan ook betekenen dat u de kwaliteit van de opgenomen film eerst verder verbetert. Zo kunt u bijvoorbeeld de “lassen” uit de film verwijderen, het flikkeren van het beeld corrigeren, het verschil in helderheid tussen het centrum van het beeld en meer naar buiten opheffen, etcetera. Al deze verbeteringen worden in deze clinic gedemonstreerd met behulp van het (gratis) videoprogramma VirtualDub.

 

lees de handout over het aanbrengen van correcties in videofilms: Handout AdG.pdf

“Filmtrein” (Jan van Schaardenburgh)

Een wagon van de Museum Buurt Spoorweg zal worden ingericht als kleine bioscoop. Hierin kunt u lekker plaatsnemen en genieten van een aantal korte films over uiteenlopende onderwerpen. Als wagonnetjes in een trein trekken de films, die allemaal gemaakt zijn door leden van Havic, aan u voorbij. U zult onder andere filmische grapjes zien, een mooie winterse sfeerimpressie en een schitterende natuurfilm die gewoon gemaakt is in een achtertuin. De filmtrein komt al op stoom... stapt u in?

We laten u de volgende films zien:

Kerstpakket

TITEL

DUUR

Smart Beer

56 s.

IVN Heemtuinwerkgroep

11 m. 51 s.

Verse Jus

1 m. 50 s.

Wintersfeer

6 m. 10 s.

Een verhaal met een staartje

1 m. 18 s.

Fazantstraat 13

4 m. 44 s.

Laatste race Brunelco racing team

8 m. 35 s.

Op het randje van het leven

12 m. 57 s.

 

lees artikel in “Rond Haaksbergen” van 9 september 2010: Havic viert feest.pdf

 

lees artikel in “Rond Haaksbergen” van 30 september 2010:Oude smalfilms een tweede leven.pdf

 

lees artikel in “Rond Haaksbergen” van 7 oktober 2010:Filmen - een uitdaging.pdf